VARFÖR YOGA FÖR MÄN?

För drygt 10 år sedan, när livet stod på topp så hände det som jag trodde aldrig skulle kunna hända mig. Jag som kände mig så stark och hade koll på läget. VD på ett framgångsrikt filmbolag, lyckligt familjeliv på landet, fina vänner, mm. Det var på kontoret, på ett viktigt kundmöte då plötsligt alla mina system stängde av, alla kroppsfunktioner slogs ut. Jag var övertygad om att jag hade fått hjärtinfarkt. Vilket senare visade sig vara en svår utbrändhet där jag var utslagen i 2,5 år. Under en lång tid orkade jag varken höra ljud, träffa människor eller ens stiga upp ur sängen. Resan tillbaka var tuff och smärtsam inte minst därför att det innebar att jag tvingades utmana så mycket i mitt tidigare liv, mitt sätt att leva och mitt gamla jag. Med professionell hjälp, mindfullness, andningsövningar och kroppsmedvetenhet började hoppet sakta att återvända. Med hjälp av familj, vänner och stöttande arbetskollegor så kunde jag successivt återgå till arbetet.

Så som livet ofta gör, kom det snart med nya utmaningar. Vår familj fick ett cancerbesked. Några månader senare stod jag och min son ensamma kvar. Min fru, livskamrat och mamma till Viktor gick bort i cancer.

Ett år senare rycktes marken undan igen när min bäste vän fick lämna oss, även han i cancer. Och så fortsatte det under några år, arbetskamrater, bekanta och släktingar. Jag tog mig igenom all sorg men det kostade också på. Min kropp blev stel och spänd, jag gick framåtlutad med krökta axlar, värk i skuldrorna och ländryggen, mm. Jag kom till ett vägskäl, – sitt kvar i soffan och tyck synd om dig själv och gå sakta under eller ryck upp dig och ta tillvara på den gåva som livet är. ”Use it or loose it” som min son som är läkare sa till mig. Börja träna, aktivera dig!

Jag har alltid gillat att träna, röra på mig och har hållit på med alltifrån fotboll, tennis, badminton, bordtennis, golf till Friskis & Svettis och ridning, mm. Men för att klara av den här förändringen så kände jag att jag behövde något mer. Något som inte enbart handlade om ”att göra”, något som gav mer än bara vanlig kroppsträning. Där någonstans började min resa in i yogans värld och jag kan konstatera att jag på fyra år har förbättrat min hälsa, utvecklat min kroppsmedvetenhet, stärkt mitt psyke, mina sinnen och förbättrat mitt minne (som hade tagit rejält mycket stryk av både utbrändheten och sorg-chocker). Jag har blivit mjukare i kropp och leder, jag har ingen värk längre, jag mår bättre, tänker klarare, mm.

Jag har insett att yoga inte är flummigt hokus-pokus. Yoga fungerar, – den läker och förbättrar hälsan. Den används alltmer inom svensk sjukvård, det bedrivs alltmer forskning på dess effekter och jag är övertygad om att med förfinad mätteknik och ökad kunskap om människans kropp, inte minst inom hjärnforskningen, så kommer yogan att få en allt större och vetenskapligt accepterad plats i vårt samhälle i framtiden. Förr sa man om yogan – ”Don´t believe in it. Practice! If it works for you it is true”.

Jag och många med mig har upplevt att det är sant, – upplevt yogans fantastiska  läkningskraft och jag tror att många män skulle kunna förbättra sin livssituation på så många sätt via yogan. Så våga testa!

Hjärtligt välkommen

 

Hans Ekelund, Addroom

 

Vem är jag?

Jag är 65 år och har arbetat med film i hela mitt vuxna liv, på SVT i Göteborg 1979-1987, som delägare och VD för Dockhouse Film & TV 1989-2007, som delägare och producent för Vingaland Film AB 2009-2017. Därefter har jag studerat psykologi och fysiologi på högskolan samt utbildat mig till MediYoga-instruktör där jag nu går ”steg 2” och utbildar mig till Mediyoga-lärare. 2015-2016 utbildade jag mig till Kundalini yoga-lärare, 2016 till Mentor i ”Yoga mot Stress och utbrändhet”.

Prenumerera på allt nytt

Håll er uppdaterad!

Addroom © 2018. All Rights Reserved.

Crafted by AdrianHaryana.com